Blender kielichowy gastronomiczny to urządzenie, które wykorzystywane jest przez profesjonalnych kucharzy, którzy pracują w restauracjach. Odznacza go to, że ma znacznie większą pojemność niż domowe blendery (nawet do 3 litrów) i większą moc. Dzięki temu nie przegrzewa się wręcz wtedy, gdy używany jest niejednokrotnie w ciągu dnia.
Nadaje się do krojenia warzyw i owoców na sałatki i koktajle. Oprócz tego można przy jego pomocy kruszyć lód, czy przygotowywać mrożone napoje na bazie kawy i mleka. Profesjonalny sprzęt, który kupuje się na wyposażenie kawiarni pochodzi od renomowanych producentów. To sprawia, że można łatwo zdobyć części zamienne, np. noże tnące. Popularny sprzęt, który kupuje się również do kawiarni i lodziarni to automat do bitej śmietany hendi. To dość duże urządzenie, w którym śmietana ubijana jest na bieżąco. Utrzymuje niską temperaturę, co gwarantuje świeżość i wysoką jakość produktu. Smak śmietany z takiej maszyny jest znacznie lepszy niż w przypadku śmietany w spray kupowanej w markecie. Dzięki temu, że w maszynie do bitej śmietany utrzymywana jest cały czas doskonała temperatura, śmietana ma kremową konsystencję i nie topi się na deserze tak szybko, jak śmietana z puszki. Każdy, kto planuje otworzyć własny lokal i serwować w nim desery, lody, czy kawy, musi mieć świadomość tego, że zanim pojawią się pierwsi klienci, będzie musiał zakupić sporo sprzętu potrzebnego w pracy na kuchni. Będą to nie tylko i wyłącznie miksery, blendery, czy automaty do śmietany. Poza tym w takim lokalu musi również znajdować się odpowiednia lodówka, w której można przechowywać gotowe desery i produkty potrzebne do ich wytworzenia. Jeżeli już jedynie lokal nie jest zbyt mały, można postawić witrynę chłodniczą w części przeznaczonej dla klientów i tam wystawiać gotowe produkty. Klienci mogliby zamawiać je wprost z takiej witryny, w której są demonstrowane. Oprócz sprzętem potrzebnym w restauracji, powinno się ją również wyposażyć w zastawę oraz sztućce. Każdy rodzaj kawy podaje się w innej szklance lub filiżance.
Źródło: wyposażenie kawiarni.