Istnieje wiele rodzajów cukru, co znaczy, że nie ma jednego „lepszego” rodzaju. Jednak niektóre cukry są zdrowsze niż inne. Cukier biały jest najczęstszym rodzajem i jest zwykle uważany za najzdrowszą alternatywę, ponieważ zawiera niewiele składników odżywczych lub nie zawiera ich wcale.
Brązowy cukier (który zazwyczaj ma smak melasy) może być również zdrowy, jeżeli szukasz czegoś o większej słodyczy i ogólnej wartości odżywczej niż cukier biały.
Jeśli chodzi o wybór cukru do kupienia, istotne jest, by zwracać uwagę na składniki produktu i poczytać etykietę – fakty żywieniowe. Cukier biały powstaje z trzciny cukrowej, a cukier brązowy z buraków cukrowych. Cukier brązowy jest mniej przetworzony niż cukier biały, zawiera mniej cukru i mniej kalorii.
Jeśli chodzi o wybór cukru do kupienia, wiele osób często staje przed dylematem. Z jednej strony jest cukier biały, który zdaniem wielu osób jest bardziej niezdrowy niż cukier brązowy. Z drugiej strony są ludzie, którzy uważają, że zarówno biały, jak i brązowy cukier są analogicznie zdrowe, i że to od jednostki zależy, który cukier zakupić.
Cukier biały powstaje z trzciny cukrowej, a cukier brązowy z buraków cukrowych. Cukier biały zawiera więcej cukru niż cukier brązowy, ale zawiera też melasę. Melasa jest produktem ubocznym procesu produkcji cukru i zawiera cukier, sód, wapń, magnez i chlorek. Niektórzy uważają, że melasa jest odpowiedzialna za niezdrowe właściwości białego cukru, ponieważ zawiera wysoki poziom cukru.
Niektórzy uważają, że brązowy cukier jest zdrowszy niż biały. Cukier brązowy jest mniej przetworzony niż cukier biały i zawiera mniej cukru i mniej kalorii. Brązowy cukier jest też zdrowszy, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, błonnik i witaminy.
Ostatecznie to od jednostki zależy, jaki cukier kupić. Istotne jest, ażeby zwracać uwagę na składniki produktu i poczytać etykietę z informacjami o wartościach odżywczych.
Sprawdź: który cukier jest najlepszy.
Szukasz w sieci wartościowych informacji o tym który cukier jest najlepszy? Zapraszam serdecznie do lektury mojego materiału.