Rodzaje ziół

Znakomita kuchnia to nie tylko odpowiedni przepisy i wykorzystanie najlepszej jakości składników, ale także przyprawy. To od jakości przypraw zależy, jak będą wyglądały, smakowały i pachniały nasze dania. Jeśli zastosujemy dobrej jakości przyprawy, to wszystkie dania będą zachwycały nie tylko i wyłącznie nas i naszą rodzinę, ale także wszystkich gości.

Szczególnie ważne w gotowaniu jest dobranie przypraw właściwych dla konkretnego dania, a prócz tego naturalnych. Bazylia baziółka oraz inne zioła używane w kuchni znacznie polepszają smak potraw. Bazylia może być dodawana między innymi do potraw kuchni włoskiej, między innymi do lazanii czy do pizzy. Bardzo dobrze komponuje się też z mięsem i jest czynnikiem sosów sałatkowych. Uprawa tego zioła jest banalnie prosta. Wystarczy zasadzić je w doniczce wypełnionej specjalnym podłożem do ziół lub podłożem warzywnym i systematycznie podlewać, ponadto zapełnić bardzo dobry dostęp światła słonecznego minimum kilka godzin na dobę. Do potraw polskiej kuchni coraz częściej używany jest też koperek, którego znamy przede wszystkim z młodymi ziemniakami. Uwielbiamy ziemniaki z koperkiem, sos koperkowy, rozmaite dipy na zimno. Dodatek koperku powoduje, że nasze potrawy są nie tylko i wyłącznie smaczniejsze, ale też bardziej pachnące i głównie zdrowsze. Koperek w doniczce baziółka uprawia się bardzo łatwo. Potrzebuje on głównie wiele słońca, dodatkowo regularnego podlewania, a raczej zraszania. Nie można dopuścić do tego, ażeby koperek w doniczce wysechł, bo to niszczy jego delikatne gałązki. Właściwie największym szkodnikiem koperku jest mszyca, więc należy swoją doniczkę regularnie obserwować, a w razie zagrożenia przenieść w miejsce, gdzie mszyca nie będzie miała do niego dostępu. W przypadku ataku mszycy niezbędne jest wykorzystanie naturalnych preparatów na podstawie wyciągów ziołowych i to powinno skutecznie odstraszyć niechcianego szkodnika. Koperek rośnie szybko, zatem już po 3-4 tygodniach możemy zrywać pierwsze aromatyczne gałązki i dodawać je do ulubionych dań na zimno i na ciepło.

Zobacz także: bazylia w doniczce baziółka.