Pewnie wielu osób zastanawia się, co robią pracownicy restauracji, gdy zamkną się drzwi za ostatnim klientem, który przyszedł coś zjeść. Otóż zaczynają sprzątanie lokalu. Do ich zadań należy nie tylko doprowadzenie do porządku sali, w której jedli klienci, ale głównie sprzątnięcie kuchni.
Dzięki temu, że mają do dyspozycji zmywarki uniwersalne redfox, nie mają tyle pracy przy myciu naczyń, ale już grill gazowy ogrodowy stal nierdzewna sam się nie wyczyści. Wszystkie zabrudzenia: przypalenia, plamy z tłuszczu, oleju należy usuwać na bieżąco. Dzięki temu restoquality kuchnie gastronomiczne z piekarnikiem długo będą wyglądać jak nowe. Trzeba także pamiętać o tym, aby za mycie grilla, czy piekarnika zabierać się dopiero wówczas, gdy urządzenia te w pełni. Po pierwsze tak nakazują kwestie bezpieczeństwa. Po drugie zaś mycie jeszcze ciepłej blachy może powodować, że pozostaną na niej ślady po środkach chemicznych, których stosuje się do czyszczenia. W ogóle sprawa używania środków myjących w restauracjach jest dość ciekawa. Z jednej strony, sprzęt kuchenny ma styczność z jedzeniem, dużo lepiej więc nie stosować silnej chemii i postawić na środki naturalne lub domowe przygotowywane własną pracą. Z drugiej jednak strony właściwie każdy, kto choć raz musiał czyścić kuchenkę gazową z sosu, który wykipiał a potem przysechł na powierzchni palnika wie, że bez konkretnego płynu sobie nie poradzi. Gdzie zatem szukać kompromisu? Właściwie każdy środek przeznaczony do mycia kuchennego sprzętu został przebadany na okoliczność szkodliwości. Jeśli po użyciu go blachy kuchenne, patelnie, czy piekarnik zostaną z dużą dokładnością umyte albo wypłukane czystą wodą, wszystkie ślady szkodliwej dla zdrowia substancji zostaną wykasowane. Domowa chemia: ocet, soda oczyszczona, sprawdzają się w domu. W restauracji, gdzie zabrudzeń jest więcej, powinno się stosować tradycyjnych środków. Kuchnia po skończonej pracy musi lśnić czystością, by pracownicy, którzy przyjdą następnego dnia do pracy mogli zająć się w tym samym momencie przygotowywaniem posiłków dla kolejnych gości.
Zobacz także: maszyna do lodów włoskich.