Chłodzenie i mrożenie żywności to najlepsze sposoby na zachowanie żywności w dobrym stanie przez dłuższy czas. Żywność jest zaliczana do produktów bardzo nietrwałych, a w zwłaszcza mięso, delikatny świeże warzywa oraz mleko i wyroby mleczarskie. Tego rodzaju produkty muszą być przetrzymywane w specjalnych ustaleniach niskiej temperatury.
W sytuacji chłodzenia utrzymuje się temperaturę kilku stopni Celsjusza. Kiedy w grę wchodzi mrożenie żywności temperatura wynosi od minus 10 do nawet ponad minus 20 stopni Celsjusza. Właściwie każdy produkt ma konkretną temperaturę przechowywania adekwatną do swoich właściwości a także stopnia delikatności. Im delikatniejsze są wybrane produkty, tym niższej temperatury wymagają. Zwykle wszystkie nietrwałe produkty mogą być przechowywane maksymalnie przez kilka dni, a jeżeli chcemy je przechować przez kilkanaście dni albo przez dłuższy czas, to trzeba zastosować skuteczniejsze sposoby, w tym mrożenie. Jedynie ono jest w stanie sprawić, że produkt będzie cechował się odpowiednią trwałością przez wystarczająco długi czas. Znacząca większość z nas nie robi dużych zakupów codziennie, jedynie preferujemy rzadsze zakupy, ale jednocześnie większe. Biorąc pod uwagę na to, że produkty spożywcze można mrozić i chłodzić, większe zakupy są dobrym rozwiązaniem. Bez wątpienia potrzebujemy wówczas chłodni albo zamrażarki, które pozwolą nam takie produkty przechowywać. W ustaleniach domowych sprawa nie jest trudna, ale gorzej sprawa wygląda w warunkach przemysłowych, kiedy ilość żywności wymagającej chłodzenia jest de fakto duża. W takich okolicznościach używa się specjalne komory chłodnicze i komory mroźnicze pozwalające na przechowywanie przez dłuższy czas większej ilości produktów spożywczych. Takie chłodnie i zamrażarki spełniają odpowiednie wymagania jakościowe i normy, dzięki czemu pozwalają na utrzymanie odpowiednich warunków i ograniczenie albo wręcz całkowite wyeliminowanie strat spowodowanych psuciem się żywności. Tylko odpowiednie zaprogramowanie takich urządzeń umożliwia im właściwą pracę przez długi czas. Zobacz więcej: http://chlodniemroznie.pl.