Jeżeli prowadzi się swój własny sklep ze świeżą czy też mrożoną żywnością to na pewno warto jest zaopatrzyć się w komory szokowego mrożenia. Dlaczego? Przede wszystkim chodzi o szybkość zamrażania towarów. Niejednokrotnie trzeba w niezbyt długim czasie zamrozić znaczną ilość towarów.
Decydując się na klasyczne mrożenie będzie to jak najbardziej możliwe, niemniej jednak z drugiej strony zajmie o wiele więcej czasu co z kolei w niektórych sytuacjach może skutkować zepsuciem produktu, a wtedy poniesiemy straty. Wybierając mrożenie szokowe tak naprawdę nie powinniśmy się o nic obawiać. O ile chodzi o zestawienie to w sytuacji klasycznego mrożenia czas niezbędny do pełnego zamrożenia produktu wynosi od 300 do wręcz 600 minut – jest to po prostu długo. Mrożąc produkty szokowo ten sam efekt można zyskać w mniej niż 270 minut niezależnie od tego jaki konkretnie produkt będziemy zamrażać. Jednak czas to nie jedyny plus mrożenia szokowego. Prócz tego mrożenie szokowe zapobiega uszkadzaniu struktury produktu w trakcie mrożenia. Dlaczego? Konkretnie chodzi o to, że im dłużej trwa proces chłodzenia czy zamrażania, tym większa jest szansa na to, że powstaną kryształki lodu, które właśnie mogą uszkodzić sam produkt lub jego opakowanie. To z kolei często powoduje, że zmienia jest struktura takiego pożywienia, oraz w pewnych sytuacjach jego smak. Korzystając z zamrażania szokowego ryzyko wystąpienia takiego zjawiska minimalizuje się w zasadzie do minimum i dlatego też jest to metoda tak na prawdę bardzo często wykorzystywana w biznesie gastronomicznej. Co prawda należy zainwestować odrobinę pieniędzy w dobry sprzęt, ale z drugiej strony często można liczyć na większe zyski, ponieważ jakość jedzenia będzie na wyższym poziomie, a jak zapewne się domyślamy w tej branży ma to kluczowe znaczenie. W przypadku, gdy kupujemy komory do takiego mrożenia to najlepiej zwracać uwagę na ich jakość, gdyż często w sporej mierze wpływa to na funkcjonalność oraz czas zamrażania. Właśnie, dlatego świetnym wyborem będą komory szokowe wysokiej jakości na rynku.
Zobacz: komory szokowego mrożenia.