Sklep zajmujący się sprzedażą żywności, zarówno świeżej, jak także tej mrożonej, powinien zaopatrzyć się w solidne lodówki, dzięki którym będzie można przechowywać poszczególne produkty. W większości przypadków są one dostępne w takiej fachowej wersji, dzięki czemu kupujący mają pewność doskonałej jakości. Profesjonalne urządzenia chłodnicze i mroźnicze są natomiast bardzo drogie, zatem na prawdę często kupujący zastanawiają się, czy nie zdecydować się na używane maszyny, a wówczas będzie można z całkowitą czyli stu procentową pewnością zaoszczędzić.
Komora chłodnicza używana może być wręcz o 50% tańsza od nowej i to jest duża zaleta, która bez wątpienia zachęca do zakupu. Częstokroć można taką komorę zakupić dosłownie z gwarancją, a wtedy nic nie ryzykujemy, gdyż mamy pewność, że sprzęt będzie się sprawdzał i służył nam przez długi okres czasu. Należy pamiętać, że komory chłodnicze mają także swój okres efektywności i jeśli wybrana będzie komora mocniej wyeksploatowana, to na nieszczęście, niemniej jednak nie będziemy mieć zapewnień, że będzie ona nam służyła przez dłuższy czas, a nawet może się zdarzyć, że szybko ulegnie uszkodzeniu i będziemy musieli ją naprawić własnymi siłami i ponieść z tego tytułu koszty. Nie gorzej zatem zdecydować się na wybór komory, która jest nowa albo używana, ale jeszcze na zapewnień. Można również kupić dodatkową gwarancję. Komora mroźnicza sprzedaż w wersji używanej na pewno będzie tańsza niż wówczas, gdybyśmy się zdecydowali na wersję nową lecz takie urządzenie może mieć także krótszą żywotność, chociaż niekoniecznie, gdyż zdarzają się rzeczywiście dobrej jakości sprzęty, które działają z powodzeniem przez lata. W sklepie te urządzenia powinny być możliwie jak najlepszej jakości, gdyż będą odpowiadać za to, w jaki sposób będą przechowywane wszystkie produkty i nie można ryzykować wykorzystania chłodziarek, które nie spełniają norm narzuconych prawnie. Żywność musi być chłodzona i mrożona w stosownej temperaturze i wyłącznie wtedy będzie się nadawała do sprzedaży i późniejszego użytku. Sflaczałe warzywa lub niewłaściwie zamrożone produkty nie mogą być przedmiotem handlu.
Źródło: szokowe schładzanie.